Prosto z Chorwacji :) Tutaj w knajpach najczęściej podają tylko z odrobiną panierki, nie tak jak często można spotkać np. w Polsce- w grubym cieście z wyglądu przypominające krążki cebulowe.
Polecam kupić już wypatroszone...bardzo polecam... Nie tylko unikniemy dosyć obrzydliwej roboty ale też zaoszczędzimy b. dużo czasu.
Do tego obowiązkowo cebulka i sos majonezowy!
Składniki:
- paczka kalmarów, mogą być mrożone ok. 250 g (chyba że są w całości wtedy co najmniej 500g)
- bułka tarta
- oliwa do smażenia-dosyć sporo
- sól
- cytryna do skropienia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1) Rozmrażamy kalmary ( ew. patroszymy, podobnie jak ośmiornicę, pamiętamy tylko żeby wyjąć taki jakby kręgosłup) myjemy i tniemy odwłok w paseczki (ok 1cm -2cm) część z mackami zostawiamy w całości
2) Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną oliwę
3) Solimy i podajemy z sosem: majonez+jogurt+czosnek i odrobina soli
Skrapiamy cytrynką i GOTOWE ! :)
Mmmm, wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńFajnie że obowiązkowo cebulka tylko gdzie i jak zrobić oraz ile smażyć kalmary? aha no i oliwa do smażenia tzn. na jakiej ty smażysz. Pozdro
OdpowiedzUsuńps. Wyglądają super ale robie pierwszy raz i chce wiedziec dokladnie
jak to cebulka?
OdpowiedzUsuńjak to gdzie i jak? najlepiej w kuchni, najlepiej wg przepisu podanego powyzej
smazymy az sie zarumienia i beda wygladac tak jak na zdjeciu
oliwa to oliwa, na jakiejkolwiek, mozna nawet na oleju
Tego szukałem :)
OdpowiedzUsuńKalmary smażę 3-4 minuty. Generalnie aby były złote - ale nie brązowe.
OdpowiedzUsuń