sobota, 6 października 2012

Zapiekane ze śmietanką ziemniaki z sosem kurkowym



 Nadszedł kolejny etap konkursu. Dobra wiadomość jest taka, że jesteśmy już na półmetku a ja wciąż utrzymuje się na 2 pozycji w rankingu. Zła taka, że z każdym etapem dostaje od was coraz mniej głosów a najbliższe etapy będą decydujące, bardzo liczę więc tym razem na duże wsparcie!
+ etap rozpoczął się 1 września, głosować można jeszcze do 15 października... jest 6, więc czasu aby nadgonić konkurencję zostało bardzo niewiele czasu!!!!!

Zapraszam do głosowania na przepis do etapu ,,Wykwintny jak... ziemniak!" !  
p.s. przepis pojawi się na stronie konkursu za jakieś 15-20 minut


!ZAGŁOSUJ!

 Skłądniki:


  • 2,5 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 3,5 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • starty parmezan/pecorino do posypania
  • gałązki rozmarynu
sos



  • 30 dag świeżych kurek
  • 4-5 łyżek kremowego koziego serka
  • 135 g kremowego serka np. twój smak, philadelphia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pieprz, sól, ostra papryka


 Przygotowanie:

1. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na bardzo cienkie plastry, ja robię to za pomocą miksera-łatwo szybko i  można osiągnąć naprawdę cieniutkie plasterki. Można też zetrzeć na plastry na specjalnej tarce.




2. Do śmietanki dodajemy gałkę, sól i pieprz.


3. Smarujemy masłem naczynie żaroodporne, nakładamy warstwę ziemniaków ( tak aby lekko plastry na siebie nachodziły) potem smarujemy śmietanką( ja najpierw podlewałam trochę łyżką, potem rozsmarowywałam pędzelkiem). W ten sposób warstwa po warstwie układamy całą zapiekankę.




4. Pieczemy 2 godziny w 160 * C


5. Robimy sos. Kurki trzeba dokładnie oczyścić(najpierw moczymy w letniej osolonej wodzie, potem łatwiej  je przepłukać tak aby wszytko zeszło).


6. Kroimy cebulę, co większe kurki też kroimy i wrzucamy na rozgrzane masło i solimy trochę.


7. Smażymy, kiedy zrobi się sos i kurki się skurczą dodajemy sery, potem przyprawy.

8. Kiedy zapiekanka nieco ostygnie wycinamy z niej mniejsze porcje w dowolny kształcie, kładziemy do wysmarowanego oliwą naczynia, posypujemy startym pecorino/parmezanem, kładziemy gałązkę rozmarynu i  odgrzewamy w piekarniku. (czas zależy oczywiści od tego czy robimy wszystko od razu i zapiekanka jeszce jest ciepła czy np. spędziła noc w lodówce ;) )



Zapiekanka smakuje bardzo dobrze odgrzewana, więc możemy ją przygotować dzień wcześniej i później tylko wrzucić posypaną serem do piekarnika i zrobić sos! :)

Zapraszam więc do wypróbowania przepisu i głosowania!

!ZAGŁOSUJ!









Drukuj to!

2 komentarze:

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark