czwartek, 4 kwietnia 2013

Kremowe tagliatelle z cukinią, orzechami, prosciutto i suszonymi pomidorami


Kolejny dzień i kolejny obiad zmontowany z tego co akurat było pod ręką. Smacznego.

Składniki:


  • tagliatelle (ja miałam akurat takie pełnoziarniste ale zwykłe też będzie ok)
  • 1 duża cukinia(moja była naprawdę duża, więc może ze dwie takie normalne)
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1 mała cebulka dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry prosciutto
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 100 g kremowego serka koziego
  • 300 g bielucha
  • 75 g gorgonzoli
  • sól, pieprz, odrobina oliwy do smażenia
Myślę, że można zrobić to danie też w wersji bez makaronu. Wtedy bierzemy ze 3 razy więcej cukinii i może nieco mniej serów.

Przygotowanie:

1) Wstawiamy osoloną wodę na makaron, wrzucamy jak się zagotuje

2) W między czasie siekamy orzechy, suszone pomidory, dymkę, czosnek i prosciutto.


3) Z cukinii robimy paseczki używając obieraczki do warzyw.


4) Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy prosciutto potem orzechy i pomidory, na końcu cukinię. Solimy, pieprzymy


5) Jak cukinia nieco zmięknie wrzucamy sery i mieszamy aż powstanie kremowy sos. Solimy, pieprzymy

6) Dorzucamy makaron, mieszamy, gotowe!




Drukuj to!

4 komentarze:

  1. Ale bomba kaloryczna ale cóż smakosze nie patrza na takie drobiazgi jak kalorie

    OdpowiedzUsuń
  2. Totalnie ześwirowany przepis! Muszę go wykorzystać :) Pięknie tu i przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moze i bomba kaloryczna, ale czasem mozna sobie pozwolic na odrobine szalenstwa :) przepisy kulinarne na kazda okazje to wlasciwie sa - i na przystawke, przekaske dla znajomych juz w takim razie mam gotowe :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark