sobota, 7 września 2013

Bavette z pesto z pokrzywy



Przepis odtworzyłam na podstawie czegoś, co jadłam na wyjeździe szkolnym w pierwszej klasie liceum. Udało mi się mniej więcej zapamiętać. Szczęśliwie akurat tego dnia, kiedy jedliśmy makaron z pokrzywą przypadła moja kolej na pomoc w kuchni ;)
 Przepis o tyle fajny, że po główny składnik wystarczy wybrać się do ogródka, lasu, albo na pobliską łąkę. No i ponoć bardzo zdrowy :)
Jest to tylko jedno z dań, które powstało podczas 5 dniowego wyjazdu na mazury, gdzie w cztery osoby pochłanialiśmy co najmniej dwa obiady dziennie :P

Składniki:


  • makaron bavette (możemy zastąpić np. spaghetti bądź tagliatelle )
  • duży garnek/wiadro liści pokrzywy (zrywamy tylko świeże listki, te z góry, i dobrze założyć gumowe rękawiczki-wiadomo dlaczego)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie (bodajże 125/150g) kremowego serka (philadelphia, twój smak)
  • sól

Przygotowanie:

1) Liście płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę (4-6 min). Po ugotowaniu pokrzywa nie będzie już parzyć



2) Ugotowaną pokrzywę odsączamy z wody i przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku ( cóż, i za pierwszym i za drugim razem nie miałam do dyspozycji miksera... ale możemy spokojnie wrzucić wszystkie składniki pesto blendera i zmiksować)

3) Orzechy włoskie kruszymy ( otwieramy opakowanie, żeby uwolnić nadmiar powietrza, zwijamy w ściereczkę i tłuczemy np. tłucziem do mięsa :P )


4) Dodajemy orzechy włoskie, wyciśnięty czosnek i sól


5) Po połączeniu składników dodajemy kremowy serek, mieszamy

6) Gotujemy makaron


7)Do garnka bądź na patelnie wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy z pesto i podgrzewamy na małym ogniu


I gotowe! Danie nietypowe, ale naprawdę b smaczne! :)






Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark