niedziela, 9 marca 2014

Tarta z bakłażanem


Od bardzo bardzo dawna nic nie wrzucałam. Właściwe odkąd zaczęłam studia, teraz nawet jeśli gotuje, to raczej po nocach i nie mam siły na robienie zdjęć, czy zapisywanie przepisu. Jednak ostatnio zdarzyło mi się zachorować, dzięki czemu spędziłam dużo czasu w domu i przypomniałam sobie, jak uwielbiam wymyślać nowe dania! :) Jest więc duże prawdopodobieństwo, że wznowię prowadzenie bloga i dalej będę wrzucać nowe przepisy. Ostrzegam jednak, że jakość zdjęć może się znacznie pogorszyć, bo wciąż będę pewnie gotować w nocy. Jednak jestem dobrej myśli!

Składniki:


  • 1 bakłażan
  • feta
  • ciasto francuskie (własnoręcznie robione bądź kupne)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kremowego koziego serka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • suszone oregano
  • świeże oregano
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

1) Wykładamy ciastem formę i wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika aż lekko urośnie.

2) W tym czasie kroimy bakłażana na pół. Następnie jedną część w plastry, drugą w kostkę.



3) Do miski wlewamy oliwę, wrzucamy posiekane chilli i czosnek, wsypujemy suszone oregano i pieprz i mocno solimy. Wszystko mieszamy i ugniatamy/ucieramy.



4) Bakłażany smażymy na patelni grillowej (bez niczego, bez tłuszczu, bez soli). Najpierw plastry, które po zdjęciu z patelni moczymy w naszej zalewie, potem wyjmujemy. Następnie smażymy kostkę, którą mieszamy z resztą zalewy.






5) W misce mieszamy jajka z kremowym serkiem kozim aż uzyskamy w miarę gładką masę. Dodajemy trochę soli i pieprzu. 

                                   

6)Wyjmujemy z piekarnika ciasto i układamy na nim kolejno: bakłażany w kostce, masę jajeczną, rukolę, bakłażany, pokruszoną fetę.
                                 
                                    


                                   



7) Posypujemy świeżym oregano i wrzucamy z powrotem do piekarnika aż się wszystko przyrumieni a jajka się zetną.


GOTOWE! wkrótce więcej nowych dań ;)




Drukuj to!

32 komentarze:

  1. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://mouth-wateringeats.blogspot.com/2014/03/piers-z-kurczaka-w-pomidorach-nominacja.html
    Pozdrawiam
    cukierniczka

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wielkie dzieki za nominacje! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie na facebooku Bakalland. Za fajny przepis na orzechowe ciasto można wygrać bakalie i akcesoria kuchenne :) Wkrótce więcej możliwości dla blogerów na naszym fanpage'u, zachęcamy do odwiedzania, chętnie damy szansę promocji bloga na naszych łamach.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł na bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta - cudo! Nie wiem jak smakuje, ale sam wygląd pokazuje, że nieziemsko :) Dodatkowo świetne ujęcia :] Pomysł na bakłażan - czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda :) Przygotuj z kurczakiem tartę, a z pewnością zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszności to bym z chęcią na obiad zjadła.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam bakłażana i wszelkiego rodzaju tarty, na pewno wypróbuję, bo wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje zdjęcia są mistrzowskie, naprawdę smacznie prezentują danie! tarta plus sos Develey 1000 wysp, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam bakłażana. A wykorzystanie go w tracie to całkiem świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda suuuuper! ! Uwielbiam warzywa i wszystkie możliwe dania z nimi, takiej tarty nie jadłęm ale z pewnością zrobie :)
    Pozdrawiam i Zapraszam również na mojego bloga: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Tarta prezentuje się cudownie. Smakuje na pewno jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  13. KOSMOS !

    Pozdrawiam
    http://fidrygalkibackstage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowna!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Po komentarzach mozna wywnioskować, że dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dzisiaj się biorę za gotowanie ! Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Widze ze twoj blog chyba nic dla ciebie nie zarabia, a możesz połączyć swoją pasję z dodatkowym zarobkiem. Nawet jeśli masz tylko 100 wizyt dziennie, i tak możesz zarobic niezla kase, wpisz sobie w google - jak zarobić na blogu drugą wypłatę

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny post!
    Zapraszam na swojego bloga :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  20. Uff jak pysznie to wyglada :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. https://gotowaniejestjakczarowanie.blogspot.com/2012/07/orzezwiajace-piankowe-cappuccino.html?showComment=1473326231178#c5361526486604999411

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham dobre warzywne dania. Szczególnie teraz, gdy w w garnkach po świętach tyle zniknęło i zapewne znajduje się w moich boczkach :( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark