środa, 20 kwietnia 2011

Kurczak w sosie ostrygowym

Hym, jest to wariacja na temat czegoś, co kiedyś jadłam w  dzikim ryżu (generalnie polecam ale lepiej nie zamawiajcie nic z kluskami). Za cholerę nie mam pojęcia jaki był przepis, szczerze mówiąc to nawet nie jestem sobie w stanie przypomnieć dokładnie co tam było. No, ale moje też jest pycha :) !

Składniki:


marynata:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 ząbki czosnku
  •  po 2 łyżki: sosu teriyaki, sosu ostrygowego, sosu sojowego
  •  odrobina pieprzu i odrobina soli(ale naprawdę odrobina bo sos sojowy jest już mega słony)
pozostałe składniki :

  •  400g fileta( a może filetu?) z kurczaka (może być też indyk, może i nawet lepiej by było-podobno zdrowszy)
  • 1,5 cebuli
  • 2 papryki(najlepiej jedna żółta i jedna czerwona, żeby było ładnie)
  • 75g orzechów nerkowca
  • 4-5 łyżek sosu ostrygowego 
Przygotowanie:
  1. Mieszamy wszystkie składniki marynaty
  2. Kroimy mięso(na małe kostki, lub paseczki) i wrzucamy, mieszamy, odstawiamy(najlepiej by było jakby mógł poleżeć całą noc, ale wystarczy mu godzinka)
  3. Kroimy cebulę i paprykę(na małe kostki)
  4. Rozgrzewamy patelnie i prażymy na niej przez chwilę nerkowce(uwaga żeby się nei spaliły!... zdażyło mi się raz :( )
  5. Zdejmujemy nerkowce i na tej samej pateli podsmażamy cebulę na oliwie
  6. Zdejmujemy cebulę, zlewamy tłuszcz, wrzucamy(właściwie wlewamy) mięso wraz z marynatą
  7. Po chwili dodajemy paprykę, podlewamy sosem sojowym i przez chwilę dusimy(w sumie najlepiej było by czymś przykryć)
  8. Jak się już trochę poddusi to dodajemy nerkowce i cebulę
  9. Dusimy jeszce przez jakiś czas i na koniec dodajemy sos ostrygowy
Najlepiej jest podawać z makaronem z fasoli mung.

Bon Appétit! :) Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. wspaniały przepis! na pewno wypróbuję go nie raz! pozdrawiam i powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy sos teriyaki jest robiony z węgorza?

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie fajnie to wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. nie, ma wiele składników (każdy pewnie nieco inne) ale szczerze mówiąc nie słyszałam, żeby do jakiegokolwiek dodawano węgorza. można za to zrobić węgorza w sosie teriyaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cóż za finezyjaaaa

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark