środa, 18 stycznia 2012

Makaron ryżowy z kurczakiem i nerkowcami

*Na zdjęciu jest makaron z fasoli mung, ponieważ dla kogoś(obędzie się bez naz
wisk) makaron chiński pasuje do chińszczyzny, więc skoro na opakowaniu napisane jest chiński to będzie dobry.

A wracając do potrawy. Nie spotkałam się jeszce z tym, żeby komuś nie smakowało. Nawet osoby, które nie lubią np. papryki, twierdzą, że jest pyszne!

Składniki:

  1. 3 filety z piersi  kurczaka
  2. 3 papryki-zielona, żółta, czerwona
  3. 2/3 pory(można kupić gotowe już obrane i umyte na tacce! takich 4)
  4. 30g grzybów mun (można kupić od razu pokrojone)
  5. dymka
  6. 150 g orzechów nerkowca
  7. 140 ml słodkiego sosu chilli
  8. makaron ryżowy
  9. przyprawy i sosy z marynaty, w tych samych proporcjach(bez oleju i czosnku)
  10. olej, sos sojowy i sos teriyaki do smażenia

marynata:

  1. 3 łyżki sosu teriyaki
  2. 2 łyżki sosu sojowego
  3. 3 łyżki oleju
  4. 1 łyżka sosu ostrygowego
  5. 1 łyżeczka-cynamonu, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, curry
  6. 3 zabki czosnku
  7. szczypta soli
Przygotowanie:

  1. Mieszamy składniki marynaty
  2. Kroimy mięso w kostkę i wrzucamy do marynaty(im dłużej trzymamy-tym będzie lepsze, najlepiej zostawić na noc  w lodówce)
  3. Rozgrzewamy olej na dużej patelni/woku i smażymy mięso wraz z marynatą.
  4. Kroimy warzywa-paprykę w kostkę, pora na pół i w plasterki
  5. Zdejmujemy mięso z patelni i smażymy warzywa na odrobinie oleju
  6. Dolewamy do warzyw sos sojowy i teriyaki, aby się nieco poddusiły(pod przykryciem na małym ogniu)
  7. Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do czasu aż naciągną wodą(jeśli kupiliśmy w całości kroimy)
  8. Nerkowce smażymy na odrobinie oleju, Uwaga! łatwo się przypalają, więc trzeba ich pilnować
  9. Do warzyw dodajemy mięso, grzyby i nerkowce
  10. Makaron zalewamy wrzątkiem i po trzech minutach dorzucamy do reszty
  11. Dodajemy te same przyprawy co w marynacie i słodki sos chilli

Na drugi dzień smakuje nawet lepiej, kiedy wszystko się pięknie przegryzie!

Drukuj to!

7 komentarzy:

  1. to o mnie mowa to o mnie !!

    OdpowiedzUsuń
  2. o ho ho, jakie profesjonalne zdjęcia! nawet nie wiesz jak ja marzę o takim jedzeniu teraz! przymieram głodem tutaj.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja w sumie nie rozumiem, jaka pomyłka została popełniona

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis :) jednak w moim wykonaniu danie nie wyglądało tak ładnie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. mam nadzieje, ze bylo smaczne, to w koncu najwazniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. dzień dobry, czy myśli Pani, że zamiast kurczaka można zrobić tofu? :)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark