wtorek, 28 lutego 2012

Deser klonowy



Kombinacja powstała, kiedy eksperymentowałam podczas wymyslania przepisu na babeczki, (który jutro lub jeszcze dziś powinien ukazać się na blogu :) ).

Bardzo delikatny a syrop klonowy nadaje nieco orzechowy posmak.

Składniki:


  • dwie czubate łyżki budyniu  śmietankowego bez cukru
  • 200 ml mleka
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru (trzeba próbować, jak komu pasuje)
  • herbatniki typu Leibniz
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
  1. 100 ml mleka gotujemy w drugich 100 ml rozpuszczamy budyń, dolewamy do garnka i mieszamy aż porządnie zgęstnieje-wszystko jak na opakowaniu tylko inne proporcje
  2. Po ostudzeniu dodajemy mascarpone i cukier i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy na gładką masę
  3. Do puharków, lub szklanek nakładamy kolejno warstwy: krem, na to pokruszone herbatniki, na to obficie syropo klonowy itd itd. 
Prosty deser, ale naprawdę wygląda pięknie i smakuje wyjątkowo!
Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Witaj, masz pieknego bloga , prosze odezwij sie do mnie na moim blogu www.sylburskiblog.pl Mam fajny pomysł i chciałbym go z Toba przedyskutowac .Pozdr..

    OdpowiedzUsuń
  2. Basia, wszystko fajnie, tylko ortografia;p

    OdpowiedzUsuń
  3. no wiem wiem! :( potrzebiuje redaktora

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark