sobota, 9 czerwca 2012

Skrzydełka w glazurze miodowej z chilli


Zrobiłam jakiś czas temu z okazji imienin mojego taty. I powiem tylko tyle: powiedział, że były to najlepsze skrzydełka jakie w życiu jadł! :)

Składniki:



  • 1 lub 1,5 kg skrzydełek
  • 3 łyżki oleju
  • 5 łyżek (około 200g ) miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cayenne( bądź ostrej papryki)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 papryczka chilli
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego (jak nie ma może być normalny)
Przygotowanie:

1) Łączymy: olej, miód, musztardę, cytrynę, czosnek i przyprawy




2) Papryczkę przekrajamy na pół i pozbywamy się pestek, kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty wraz z wyciśniętym czosnkiem





3) Umyte skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę i nacieramy


4) Teraz skrzydełka muszą sobie trochę poleżeć aby przeszły (możemy wstawić je np. rano, jeśli planujemy podać na kolację, ale najlepiej oczywiście zrobić to dzień przed)

5) Nagrzewamy piekarnik do 200-220* C i pieczemy skrzydełka póki się nie zarumienią (40-60 minut - to zależy od piekarnika, najlepiej doglądać) co jakiś czas zaglądamy i za pomocą łyżki podlewamy marynatą ze spodu aby nie były suche, a 15 minut przed wyjęciem posypujemy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego

Skrzydełka są lepkie, złociste i słodko ostrawe. Marynata dookoła  idealna jest aby maczać w niej np. bagietkę!


Drukuj to!

3 komentarze:

  1. do chrupania są idealne takie skrzydełka...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli rozłożę skrzydełka w naczyniu żaroodpornym jedne na drugim np. 4 warstwy to na pewno się upieką? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niekoniecznie, znaczy nie beda surowe, ale nie beda tez chrupiace(dobre beda tylko tez z wierzchu)

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark