poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zapiekanka z kurczakiem i serem ,,krzywonos"



Ostatnio miałam szczęście otrzymać sery ze strony serypolskie.pl , oto pierwszy z serii serowych przepisów!

Mam już pomysły na następne, jednak chwilowo gorzej z czasem :( obiecuję jednak, że następny zobaczycie już pod koniec tygodnia! :D

Zapiekanka na zdjęciach jest nieco przypalona na brzegach, ale to zasługa Oli piekarnika, w normalnych warunkach zaręczam, że i ciasto i nadzienie upieką się wam równomiernie!

p.s. Przy okazji chciałam bardzo podziękować wszystkim, którzy oddawali an mnie głosy w wyborach kulinarnego bloga roku 2012, dzięki to którym udało mi się zająć 3 miejsce! :) PODIUM!

Składniki:

  • ciasto francuskie(ja kupuje gotowe, ale nie zamrożone)
  • 400g kurczaka
  • 3-4 garści świeżego szpinaku 
  • 6 jajek
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki koziego sera ,,krzywonos" (możemy go kupić na stronie serypolskie.pl  )
  • 1 plaster zwykłego żółtego sera
  • 1 łyżeczka oliwy czosnkowej(ew, oliwy +pół ząbka czosnku)

marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

1) Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty, najlepiej zrobić to dzień przed przygotowaniem-im dłuższy czas marynowania, tym intensywniejszy smak. 


2) Smażymy kurczaka ( ja zamiast dodatkowego tłuszczu zlewam po prostu marynate i rozgrzewam na patelni)



3) W misce mieszamy: jajka, śmietanę, sery(krzywonosa rozdrabniam widelcem, a żółty rwę na kawałeczki),   oliwę, sól, pieprz następnie wrzucamy szpinak i kurczaka.





4) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180*C aż lekko się przyrumieni.


5) Wyjmujemy naczynie i wlewamy masę jajeczną (szpinak utykamy łyżką aby zbyt szybko się nie przypiekł). Wrzucamy z powrotem i czekamy aż masa się zetnie-około 20 minut.

Zapiekanka równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno! :)










Drukuj to!

3 komentarze:

  1. bolesławiecka ceramika podwójna rozkosz oczu i żołądka

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark