piątek, 22 lutego 2013

Kuskus z kurczakiem i grillowaną cukinią


Jako, że od pewnego czasu pracuję w kawiarni i serwuje ludziom jedzenie całymi dniami nieco przeszła mi ochota na gotowania, ale wczoraj trafił mi się dzień wolny od pracy i od zajęć a oto efekt: bardzo szybki obiad/lunch/sałatka! 
Kuskus to wspaniała rzecz w najbliższym czasie planuje wrzucić jeszcze parę wariacji na jego temat!

Składniki:


  • pół szklanki kuskusu
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 4 suszone pomidory
  • 1 cukinia
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1(ew.2) ząbek czosnku
  • pół łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • opcjonalnie rukola
marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie przyprawa kamis: suszone pomidory, czosnek i bazylia

Przygotowanie:

1. Przygotowujemy marynatę do kurczaka, kroimy go na małe kawałki i zostawiamy w marynacie (najlepiej na noc) w lodówce.

2. Kuskus wsypujemy do miski, posypujemy curry, zalewamy osolonym wrzątkiem tak 1-2 cm ponad poziom kaszy i przykrywamy talerzykiem.

3. Wlewamy do miseczki trochę oliwy i wyciskamy do niej czosnek

4. Cukinię kroimy w paski, solimy (po paru minutach odsączamy wodę) i smarujemy oliwą z czosnkiem, następnie smażymy na patelni grillowej.

5. Smażymy kurczaka(możemy na tej samej patelni co cukinię).

6. Kiedy kasza spęcznieje dodajemy do niej kurczaka, pokrojoną na mniejsze części zgrillowaną  cukinię, kukurydzę, posiekane suszone pomidory, sok z cytryny, pieprz oraz resztę oliwy z czosnkiem, która została w miseczce(około łyżki). Możemy podawać z rukolą.

Można jeść na ciepło, ja jednak wolę na zimno! najlepiej jak poleży chwilę w lodówce i się przegryzie :)











Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark