piątek, 31 maja 2013

Tarta ze szparagami i cytrynowym indykiem



Moje pierwsze danie ze szparagami ;)

Składniki:


  • garść szparagów 
  • 200 g indyka
  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 jajka
  • parmezan
  • beszamel: 2 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki, 100 ml mleka, sól, gałka muszkatołowa
marynata do indyka:

  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:

1) Indyka kroimy na kawałeczki i wrzucamy do marynaty


2) Formę do tarty wykładamy ciastem i wkładamy do nagrzanego do 180-200*C piekarnika aż się lekko przyrumieni, wyjmujemy

3) Indyka smażymy na oleju i wrzucamy na tartę


4) Szparagi myjemy i odkrawamy zdrewniałe końcówki



5) Wrzucamy do wrzątku na jakieś 3-4 minuty(ja mam specjalny garnek, ale możemy gotować w zwykłym)



6) Po wyjęciu kroimy na kawałeczki i wrzucamy na indyka



7) Wlewamy roztrzepane jajka z solą i pieprzem

8) Robimy beszamel: rozpuszczamy w garnku masło, dodajemy mąkę, mieszamy (trzepaczką najlepiej), dolewamy mleko cały czas mieszając, dodajemy gałkę muszkatołową i sól . Uwaga! łatwo się przypala

9) Wylewamy beszamel na tartę, posypujemy startym parmezanem i wkładamy z powrotem do pieca, trzymamy aż wszystko się zapiecze


GOTOWE

Możemy też przyrządzić w formie małych tartaletek:




Drukuj to!

5 komentarzy:

  1. cytrynowy indyk brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie widzę sygnały sezonu na szparagi :) Cytrynowy indyk? Czegoś takiego jeszcze nie jadłam :)
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego połączenia, ale wygląda smacznie. Ps. świetne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego raczkującego :) bloga : http://magicznezyciemarty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark