Przepis na kolejny etap konkursu na kulinarnego bloga roku. Chciałam bardzo podziękować wszystkim za głosowanie w poprzednim etapie, bo między innymi dzięki wam udało mi się wygrać i zdobyć super nagrodę- 300 zł w Duce! Zapraszam do dalszego głosowania tym razem w kategorii: Słone przekąski dla kibiców.
Składniki:
- 1 kg batatów
- olej do smażenia
dip pietruszkowy:
- 2 doniczki/kiści natki pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 150 g bielucha
- masło lekko solone Lurpak 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Chipsy:
1. Bataty kroimy w cieniutkie plasterki-najlepiej przy pomocy miksera ze specjalną nakładką (jeśli mamy) bądź na tarce(dzięki temu zaoszczędzimy sporo czasu)
2. Rozgrzewamy olej na patelni(bądź w garnku o grubych ściankach) tak na głębokość kilku centymetrów
3. Wrzucamy pokrojone bataty partiami, tak aby się nie sklejały i każdy chips smażył się oddzielnie
4. Kiedy zrobią się złote, sztywne i lekko się pozwijają wyjmujemy i wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
5.Kiedy już wszystkie będą gotowe wrzucamy do miski, posypujemy solą i mieszamy
Dip pietruszkowy:
1.miksujemy pietruszkę z oliwą, czosnkiem, miękkim masłem i słonecznikiem
2. dodajemy bielucha i solimy do smaku
Smaki słodkich batatów i czosnkowego dipu świetnie do siebie pasują! Świetna alternatywa dla zwykłych chipsów z sosem serowym bądź salsą.
Dip pietruszkowy pysznie smakuje także na toście z suszonym pomidorem!
Ależ się pysznie zapowiada! Wydaje mi się, że największy problem jest z dostępnością batatów. Czy mogłabyś zdradzić gdzie Ty je kupujesz lub gdzie myślisz ze można je dostać?
OdpowiedzUsuńkupuje albo w Piotrze i Pawle albo w Carrefourze, ale mysle, ze skoro mozna je dostac w Carrefourze to znajda sie w kazdym wiekszym supermarkecie :)
UsuńWspaniały pomysł na zdrową przekąskę. Głosuje na ten przepis. Jest prosty, wygląda pysznie i mega zdrowo. Ekstra kombinacja!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za głos! :)
Usuńmuszę wypróbować, słodki ziemniak i pietruszka- ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale dodałam do zakładek. Więc z pewnością ten przepis wykorzystam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń36 yr old Structural Analysis Engineer Shane Cater, hailing from Brentwood Bay enjoys watching movies like Doppelganger and Soapmaking. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Ferrari 340 MM Competition Spyder. Sprawdz to
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń