niedziela, 17 czerwca 2012

Tarta pâtissière z truskawkami


Tarta była robiona w nocy i nie doczekała do rana w całości :)
Zdjęcia więc nie są najlepszej jakości, co nie zmienia faktu, że jest to pyszny, prosty i widowiskowy deser!

Składniki:



  • truskawki
ciasto:
  • szklanka mąki krupczatki
  • 120 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
krem pâtissière:

  • pół l mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:

1) Na blat wysypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i łączymy ją z masłem, żółtkami, i solą

2) Kiedy zagnieciemy już ciasto dodajemy cukier i zagniatamy


3) Owijamy folia aluminiową i wkładamy na 10 min. do zamrażarki *


4) Po wyjęciu wyklejamy nim tortownicę i pieczemy w 220* C aż się zarumieni



5) Przygotowujemy krem: gotujemy mleko


6) Żółtka miksujemy/ubijamy z cukrem na białą masę, dodajemy mąkę 


7) Do gorącego mleka wlewamy żółtka wciąż mieszając

8) Mieszamy aż krem zgęstnieje, po czym przelewamy na tartę.



9) Dekorujemy truskawkami









Drukuj to!

6 komentarzy:

  1. mmmm wygląda przepysznie :) muszę taką zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim kremem musiała wyjść bajecznie. Tarty, tarteletki i babeczki to coś co kocham. Jak bym była w twojej kuchni to pewnie Twój wypiek nie doczekałby się tych zdjęć :P

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark