czwartek, 28 czerwca 2012

Crème brûlée


 W końcu mogłam zrobić! Dzięki wygranej w II etapie konkursu(300 zl w Duce) w końcu mogłam zakupić sobie palnik! Zawsze o tym marzyłam, ale nigdy nikt nie chciał mi go kupić! Rzecz kosztuje kilkadziesiąt złotych a daje niesamowite możliwości! Np. możliwość przygotowania pysznego Crème brûlée:)


Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • cukier trzcinowy do posypania

Przygotowanie:


1) Gotujemy śmietankę

2) Ucieramy żółtka z cukrem

3) Przelewamy zagotowaną  śmietankę do żółtek, bardzo, bardzo powoli ciągle mieszając.

4) Krem przelewamy do płaskich kokilek, bądź innych naczynek np. takich do sufletów

5) Pieczemy 40 min w temperaturze 140* C, masa powinna być sztywna


6) Po wyjęciu i ostudzeniu trzymamy w lodówce, przed podaniem posypujemy cukrem i karmelizujemy go przy pomocy palnika


Pod kruchą skorupką będzie czekać pyszny ścięty krem,, a to wszystko z jedyniei 3 składników!









Drukuj to!

6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! Ale narobiłam sobie smaku na ten kremik. Niestety nie mam takiego palnika:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie! Ja jakoś nie mogę się zebrać, żeby przygotować swój pierwszy creme brulee...

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem w nim bezgranicznie zakochana... niestety też nie mam palnika...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada idealnie, z takim kremem to do masterchefa od razu ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. ponoć można karmelizować w piekarniku, wączając grzanie tylkko od góry

    OdpowiedzUsuń

comida-pl.blogspot.com_fotki comida-pl.blogspot.com_pixmark